Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin concertele festivalului Organ Nights cu muzică din cinci secole, cântată pe instrumente muzicale renumite pe plan mondial, într-o ambianță de excepție: Biserica Neagră din Brașov
15.06.2021 – Brașov
Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin în Biserica Neagră concertele Organ Nights, un festival prin care s-a reușit chiar și în anul 2020 continuarea îndrăgitei tradiții a sezonului estival de orgă, neîntreruptă încă din 1953. După un an în aer liber, festivalul revine în interiorul Bisericii Negre, păstrând trăsături obținute anul trecut: va avea loc o dată pe săptămână, în zilele de sâmbătă, de la ora 18.00, cu o durată prelungită de 60 de minute, timp în care publicul va beneficia de sunetele orgilor și acustica deosebită a monumentului.
Anul acesta, protagoniști vor fi artiști invitați din SUA, Franța și România, iar programul celor nu mai puțin de 14 concerte va fi unul atractiv și variat, acompaniat de orga Buchholz sau de celelalte trei orgi din Biserica Neagră, cu lucrări ale unor compozitori celebrii: J. S. Bach, D. Buxtehude, M. Reger, H. P. Türk ș.a.
O noutate a acestui sezon o constituie prezența la anumite concerte a unor instrumente precum clarinetul sau alămurile, proiecția live la interior pe un ecran de mari dimensiuni, transmisia online și micile incursiuni istorice despre orgile din România – suficiente motive pentru a trezi interesul iubitorilor de muzică, istorie și patrimoniu.
Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, care are misiunea ocrotirii și punerii în valoare a patrimoniului acestui monument. Cu fiecare participare, publicul își aduce contribuția la păstrarea moștenirii valoroase, printre care restaurarea și conservarea unor obiecte deosebite, reparații de acordaj și întreținere a orgilor, dar și la creșterea ofertelor cultural-istorice pentru publicul larg.
În anii ce vor urma, această nouă abordare și nouă perspectivă va consolida prin acțiuni culturale inspiraționale brandul brașovean cel mai cunoscut și va deschide publicului larg noi căi pentru înțelegerea unicității acestui colț de lume.
Costul unui bilet este de 20 lei, copii până în 18 ani beneficiind de gratuitate. Biletele se pot achiziționa începând cu ziua de luni a săptămânii anterioare desfășurării fiecărui concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO gift studio.
Se vor respecta toate măsurile legale care se impun. În cazul în care concertele nu vor fi permise în interior, ele se vor proiecta live în curte, în spațiul special amenajat.
Program:
26 iunie 2021 – Renée Anne Louprette (SUA)
3 iulie 2021 – Ursula Philippi (Prejmer)
10 iulie 2021 – Ciprian Dancu (Sibiu) – clarinet, Steffen Schlandt (Brașov) – orgă
17 iulie 2021 – Studenți ai clasei de orgă, ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, coordonator prof. Amalia Erdős
24 iulie 2021 – Steffen Schlandt (Brașov)
31 iulie 2021 – Miklós Noémi (Cluj)
07 august 2021 – Neumarkt Brass Quintet – alămuri (Tg. Mureș), Steffen Schlandt – orgă (Brașov)
14 august 2021 – Erich Türk (Cluj)
21 august 2021 – Antal Eduard (București)
28 august 2021 – Paul Cristian (Brașov)
4 septembrie 2021 – Eckart Schlandt (Brașov)
11 septembrie 2021 – Clasa de orgă a Facultății de Muzică Brașov – Coordonator prof. Steffen Schlandt, Geanina Sălăgean (București), Iulia Reitu (Ploiești)
18 septembrie 2021 – Domenico Severin (Franța)
25 septembrie 2021 – Brita și Jürg Leutert (Sibiu)
Festivalul Organ Nights este susținut financiar de către Forumul Democrat al Germanilor din România.
###
Parohia Evanghelică din Braşov aparţine de Biserica Evanghelică C.A. din România. Biserica Neagră este monumentul emblematic din proprietatea comunității. Însă din patrimoniul comunității mai fac parte și alte monumente istorice de valoare națională sau universală, datând din secolele XIV-XIX: clădirile din jurul Bisericii Negre – clădirea colegiului „Johannes Honterus”, casa care a găzduit vestita bibliotecă inființată de Johannes Honterus în secolul XVI și casa din Piața Sfatului 18 cu picturi murale spectaculoase datând din secolele XVII-XVIII. Comunitatea dispune de încă o biserică medievală și două biserici baroce din sec. XVIII, toate aparținând categoriei A de pe Lista Monumentelor Istorice a Ministeriului Culturii, și amplasate pe teritoriul municipiului Brașov.
Muzica are un loc important în comunitatea Bisericii Negre. Încă din epoca modernă timpurie, organiștii Bisericii Negre au fost în același timp muzicieni pricepuți și compozitori renumiți. După ce sezonul estival de orgă a luat ființă în 1953, din 2010, la inițiativa bisericii, i s-a alăturat festivalul Musica Barcensis și în 2003 festivalul bienal Musica Coronensis.