Comunitatea Bisericii Negre salută cu căldură semnarea protocolului de înfrățire între orașele Brașov, vechiul Kronstadt, și Nürnberg, care va avea loc duminică, 12 mai 2024. Brașov și Nürnberg au fost strâns legate din punct de vedere cultural și economic din Evul Mediu până la cel de-al Doilea Război Mondial. Populația de etnie germană din Brașov a jucat un rol decisiv în aceste relații.
Pe ruta comercială care ducea de la Nürnberg prin Buda, capitala Ungariei, la Sibiu și Brașov, produsele din metal, armele și țesăturile din Nürnberg ajungeau în Transilvania, în timp ce bovine și mărfurile orientale erau transportate dinspre est spre vest. De asemenea, cele două orașe au împărtășit multe bunuri culturale și spirituale prin intermediul acestei rute comerciale: Corul Bisericii Negre din Brașov are ca model celebrul cor al bisericii Sfântul Sebald din Nürnberg. Umanistul și reformatorul Johannes Honterus din Brașov s-a inspirat din scrieri originare din Nürnberg pentru cele două opere principale ale sale, „Regulamentul școlar” umanist și „Cartea Reformei”.
În schimb, brașovenii au contribuit la modelarea vieții din Nürnberg, în special în ultimele două secole: personalități bine-cunoscute din comunitatea sașilor transilvăneni din Brașov au sprijinit prin donațiile lor din 1852 la înființarea Muzeului Național German (Germanisches Nationalmuseum) din Nürnberg ca fundație culturală germană. În prezent, numeroase persoane din Brașov – sași transilvăneni, precum și români și maghiari transilvăneni – locuiesc în Nürnberg. Prin prezența lor, cu toții sunt martori ai spiritului inovator și cosmopolitismului metropolei francone.
Parteneriatul dintre orașe pregătește terenul pentru o cooperare multilaterală. Aceasta nu trebuie să se limiteze la domeniul producției industriale și al vânzărilor, ci este necesar să fie pusă în aplicare și la nivelul planificării transporturilor, al urbanismului, al culturii, al conservării monumentelor și al educației, sub formă de transfer de cunoștințe și cooperări. Legăturile culturale și istorice, vechi de secole, dintre Brașov și Nürnberg oferă parteneriatului de astăzi numeroase oportunități de a stabili noi conexiuni. Scopul trebuie să fie acela de a se baza pe experiențe comune pentru dezvoltarea unor structuri urbane sustenabile și agreabile locuite de comunități plurietnice.