Click aici pentru evenimente muzicale curente
Click aici pentru repetițiile corului
Viața noastră de credință este inseparabil legată de lauda cântată lui Dumnezeu. Cu numeroasele sale orgi, parohia noastră are o voce larg auzită în peisajul orgilor transilvănene.
Corul Bach, Corul Bach de Tineret și Ansamblul de copii și muzică Canzonetta oferă ambianța pentru multe dintre slujbele și sărbătorile noastre bisericești și deseori sunt invitate să susțină concerte în țară și în străinătate.
Dr. Steffen Schlandt
Șef birou activități muzicale – Conducător al corului bach și al corului bach de tineret
Gabriela Schlandt
Profesor de muzică – Conducător al corului de copii și al grupului de copii mici
Legați de mulți ani de comunitatea noastră sunt muzicienii:
Inge Acker
Conducător al ansamblului canzonetta
Eckart Schlandt
Organist senior
Corul Bach este corul bisericesc al parohiei noastre. A fost fondat în 1933 de către Victor Bickerich, pe atunci muzician al bisericii, și are o istorie plină de evenimente memorabile.
A interpretat pentru prima dată în România multe lucrări de Johann Sebastian Bach, precum „Patimile după Matei” și „Patimile după Ioan”, dar și alte lucrări sacre, în special ale compozitorilor germani.
În timp, s-a dezvoltat un ansamblu de primă clasă, care a efectuat turnee și în străinătate. Cu toate acestea, consecințele războiului au provocat o ruptură sensibilă în structura Corului Bach și i-au afectat performanța. După schimbările politice din 1988, au trecut mai mulți ani până când au putut fi organizate din nou spectacole importante.
Eckart Schlandt a fost dirijorul corului din anul 1965. A reușit să interpreteze marile oratorii și pasiuni ale lui Bach, Mozart, Brahms și ale altor compozitori la o calitate uimitoare în această perioadă de ostilitate față de muzica bisericească, salvând astfel Biserica Neagră, din punct de vedere muzical, transformând-o într-un loc de libertate interioară în mijlocul regimul totalitar al vremii.
Dr. Steffen Schlandt a preluat conducerea Corului Bach în septembrie 2004. De atunci, în Biserica Neagră au fost interpretate lucrări precum „Mesia” de Georg Friedrich Händel, „Elijah” de Felix Mendelssohn Bartholdy, „Șapte ultime cuvinte” de Joseph Haydn, „Marea slujbă Credo” de Wolfgang Amadeus Mozart și „Patimile Sfântului Matei” de Bach.
Corul Bach repetă în fiecare joi, între orele 18:00 și 20:00, în Kapitelzimmer, Curtea Johannes Honterus nr. 2.
Vreți să cântați împreună cu noi? Așteptăm să ne scrieți.
Corul Bach de Tineret
Corul Bach de Tineret a fost înființat în anul 1993 de către Eckart Schlandt, pentru a completa Corul Bach „mare”. Din anul 2004, acesta este condus de Dr. Steffen Schlandt.
Corul Bach de Tineret se angajează să transmită mai departe muzica bisericească. În acest sens, se poate baza pe fondul bogat al tradiției muzicale locale.
În ultimii ani, au fost realizate două DVD-uri și trei CD-uri și astfel au fost publicate lucrări până acum uitate sau complet necunoscute.
În plus, Corul Bach de Tineret se preocupă să atragă atenția asupra patrimoniului valoros și, în același timp, periclitat al orgii din Transilvania. Numeroase concerte de binefacere sunt organizate în sprijinul proiectelor de restaurare.
Ca semn al aprecierii sale, corul a fost adesea invitat să concerteze în țară și în străinătate, unde demonstrează diversitatea culturală a Transilvaniei și a României în același timp.
Corul Bach de Tineret repetă împreună cu Corul Bach în fiecare joi, între orele 18:00 și 20:00, în Kapitelzimmer, Curtea Johannes Honterus nr. 2.
Vreți să cântați împreună cu noi? Așteptăm să ne scrieți.
Corul de copii
Corul de copii a fost înființat în octombrie 2017 și a avut până în prezent prestații selective în cadrul slujbelor bisericești, precum Sărbătoarea Recunoștinței, a Sfântului Martin, concertul de Sărbătoarea Nașterii Domnului, slujba copiilor, Duminica Floriilor, slujba familiei, Lunea Paștelui, Duminica Rogate și sărbătoarea bisericii.
Scopul nostru este de a-i familiariza pe copii unii cu alții și de a-i lăsa să experimenteze bucuria de a cânta.
Corul de copii este format din două grupe (în funcție de vârsta și dezvoltarea copilului). Repetițiile au loc sâmbăta, între orele 9:30–10:30 (grupa mică: 4–7 ani) și 10:30–11:30 (grupa mare: 7–15 ani), în Kapitelzimmer, Curtea Johannes Honterus nr. 2.
Înscrierile pentru corul de copii se fac la biroul parohial. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să o contactați pe profesoara noastră de muzică, Gabriela Schlandt.
Ansamblul de muzică pentru copii și tineret Canzonetta
Ansamblul de copii și tineret Canzonetta este format din elevi de diferite grupe de vârstă, toți urmând cursurile Colegiului „Johannes Honterus” din Brașov.
Înființat de Ingeborg Acker în anul 1981 ca un cor de copii, de-a lungul timpului acesta a cântat din ce în ce mai des cu acompaniament instrumental. Din anul 1994, copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani fac muzică împreună.
Adolescenții beneficiază de o pregătire muzicală extrașcolară valoroasă la instrumente și au parte de repetiții cu corul și ansamblul. Repertoriul grupului este foarte variat. Se poate asculta muzică instrumentală și corală din Renaștere, Baroc sau din perioada clasică, muzică populară internațională și muzică din secolul XX.
Canzonetta a concertat în multe orașe din România și a susținut turnee în Austria, Germania și Elveția. Ansamblul are la activ mai multe înregistrări pe CD și producții TV și a primit deja o serie de premii, cum ar fi Premiul I în cadrul concursului „Art Brașov Estival”, organizat la nivel național (secțiunea ansambluri instrumentale), în 2012, și Premiul de promovare „Georg Dehio” al Forumului Cultural German din Europa de Est, în 2019.
După ce a fost un ansamblu muzical al comunității noastre pentru o lungă perioadă de timp, ansamblul este acum condus în mod independent de Ingeborg Acker și susținut de comunitatea Bisericii Negre.
Canzonetta repetă în fiecare zi de luni, între orele 17:30–19:30, în Gemeinderaum, Piața Sfatului nr. 18.