Arhivă & Bibliotecă

Bine ați venit în arhiva istorică a parohiei noastre!

Oricine poate solicita să consulte arhivele parohiei noastre. Ne vom conforma cu plăcere solicitării dumneavoastră, în limita posibilităților noastre. Vă rugăm să vă programați o întâlnire cu noi în avans și să ne comunicați cererea dumneavoastră! Vă invităm să trimiteți o cerere în scris la datele de contact menționate mai jos, precizând scopul cercetării dumneavoastră.

Arhiva și biblioteca parohiei noastre se află în gestiunea Conservatorului Patrimoniului Cultural și reunesc sub un singur acoperiș mai multe arhive istorice și părți importante din biblioteca Gimnaziului Evanghelic din Brașov. Pe lângă arhivele Capitlului Țării Bârsei, acestea includ arhivele parohiei noastre și pe cele ale Consistoriului districtual C.A. din Țara Bârsei.

Printre cele mai importante fonduri se numără colecția de manuscrise a lui Joseph Franz Trausch (1795–1871) precum și lăsământe Prim-preoților Markus Fronius (1659–1713) și Paulus Neidel (1674–1735), ale politicianului Hans Otto Roth (1890–1953) sau ale germanistului Oskar Netoliczka (1865–1940).

Cel mai vechi document original al orașului Brașov aflat în posesia arhivei datează din 1342, iar peste 2000 de tipărituri vechi de dinainte de 1850 pot fi găsite în administrația acesteia.

În casa parohială, Curtea Johannes Honterus nr. 2, se află sală de lectură publică „Gernot Nussbächer”, unde pot fi consultate fondurile bibliotecii și arhivei. Biblioteca de prezență, cu literatură științifică actuală despre istoria și studiile regionale ale României, în special despre Transilvania, ajută la utilizarea fondului de arhivă și a bibliotecii. În sala de lectură sunt disponibile instrumente de căutare convenționale, cum ar fi cataloagele și indexurile de cărți. În plus, sunt în curs de completare două cataloage electronice pentru arhivă și bibliotecă, în vederea cercetării online.

dr. Ágnes Ziegler

archiv@schwarze-kirche.ro

 

Vă invităm să vizitați baza de date a arhivelor și bibliotecii congregației Honterus.