Curtea Johannes Honterus este folosită în interes public, în diverse moduri: are funcție de curte școlară, cea a Colegiului Național „Johannes Honterus“, este zonă de tranzit, dar în același timp este și un important centru turistic brașovean. Astfel, reabilitarea Curții Johannes Honterus este o sarcină comună, asumată de parohie și administrația publică.
Proiectul reabilitării și modernizării Curții Johannes Honterus, parte a Ansamblului Bisericii Negre, a ajuns într-o fază de maturitate avansată și este gata de implementare, având Proiectul Tehnic finalizat, inclusiv Autorizația de Construire obținută.
Singurul aspect care mai trebuie securizat pentru a da viață acestui lung demers strategic este finanțarea.
În cadrul întâlnirilor repetate între reprezentanții parohiei și ai Primăriei a fost luat la cunoștință avizul acordat pentru actualizarea SIDU, prin care proiectul „Consolidarea, protecția și conservarea clădirilor din zona istorică, a monumentelor istorice și a clădirilor de patrimoniu – Componenta 3: Reabilitarea și modernizarea Curții Johannes Honterus din Brașov, parte a Ansamblului Bisericii Negre” a fost inclus pe lista proiectelor prioritare cu prealocare financiară pentru Municipiul Brașov, ocupând poziția 30 în această listă.
Astfel în funcție de oportunități, s-a stabilit o listă cu priorități în găsirea unei surse de finanțare pentru acest proiect
- Programul Regional, Prioritatea 8, OS 5.1 Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane, Acțiunea 8.1 – Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din municipiile Regiunii Centru. Toate Demersurile necesare analizei, aprobării, scrierii și depunerii online a proiectului trebuie efectuată în perioada imediat următoare, deoarece data finală de depunere a proiectului pe aplicația MySMIS este 10.02.2025. Pentru depunere sunt necesari trei pași: formularea proiectului, hotărârea Consiliului Local, prin care municipiul, în parteneriat cu parohia, solicită această finanțare din POR Regiunea Centru, și încărcarea documentelor pe platforma ADR Centru. Link: https://www.regiocentru.ro/actiuni/8-1-dezvoltare-urbana-integrata-prin-regenerarea-spatiilor-publice-punerea-in-valoare-a-patrimoniului-infrastructurii-culturale-si-a-potentialului-turistic-din-municipiile-regiunii-centru/
- A doua variantă de finanțare constă prin Legea 422 din 2021 (Legea monumentelor istorice). Această posibilitate de finanțare ar presupune elaborarea din partea Primăriei Municipiului Brașov a unei proceduri de transparentizare după modelul unor proceduri similare din țară. Demersul ar implica eventual completarea procedurii existente de restaurare sistematică a fațadelor monumentelor în proprietate privată; HCL 367/2021 (aici: https://fmibv.ro/documente-utile.html ).
Parohia și-a pronunțat deschiderea față de Primăria Municipiului Brașov de a pune la dispoziție toate documentele care fundamentează strategic și tehnic acest proiect și a invitat Primăria Municipiului Brașov să o sprijine în obținerea finanțării.
Implementarea acestui proiect nu doar că va contribui la conservarea unui obiectiv emblematic, dar va avea un impact direct asupra imaginii Brașovului ca destinație turistică de referință în România. Prin restaurarea pavimentului istoric, eficientizarea sistemului de rigole și modernizarea iluminatului ambiental, proiectul promovează o viziune integrată, respectând principiile sustenabilității și ale valorificării patrimoniului cultural. Acest efort consolidează Brașovul ca un model de bune practici în revitalizarea urbană și protecția monumentelor istorice.
Proiectanți: